Onze genen geven aan: eet als de oermens
Remko Kuipers bezocht Afrikaanse landen om de oorsprong van het oerdieet te onderzoeken. Onze genen zijn nog uit het stenen tijdperk. Deze passen zich traag aan aan veranderende omgevingen. In de afgelopen 100.000 jaar zijn onze genen nauwelijks veranderd. Daarom zouden we net zo moeten als de tijd waarin we vissen aten, naast veel verse groentes.

De fastfood-revolutie heeft ervoor gezorgd dat er een groot verschil is ontstaan tussen wat we nodig hebben en wat we eten. Dit is de oorzaak van onze welvaartziekten.

Wat kies je in de supermarkt?
Als je wilt eten, eet dan niet uit een pakje. Kies voor verse groenten en fruit, vis en gevogelte in pure vorm. Hier kun je noten aan toevoegen. Het is een beetje oppassen met zuivel, zaden en peulvruchten. Deze zou je in wat mindere mate moeten eten. Volle kwark is overigens niet zo slecht als prima bron van vet en eiwit.
Granen zoals quinoa en spelt zijn ‘hypes’. Hierin komen veel snel verteerbare koolhydraten voor, die je beter kunt vermijden.

Beluister het interview met Remko Kuipers: