Er is een link tussen de samenstelling van je darmflora en je stemming. Hierover geeft Anna Kruyswijk van Drgoodfood.org en Jouw Voeding informatie. Beluister het interview met Anna via de onderstaande balk.

Anna vertelt dat de natuurgeneeskunde al jaren wist dat er een connectie is tussen de darmen en hersenen. Deze kennis is nu via wetenschappelijk onderzoek onderbouwd.

De darmmicroben of darmbacteriën hebben invloed op wat in het lichaam plaatsvindt. Het gaat dan om bijvoorbeeld: hormonen, suikerstofwisseling, het immuunsysteem, de vertering en cognitie (= wat in de hersenen gebeurt).
Nieuw onderzoek laat zien dat de stoffen die de darmbacteriën aanmaken van belang zijn. Het gaat om signaalstoffen die ook de hersenen beïnvloeden. Microben worden gevoed door plantaardige vezels in onze voeding.
Belangrijk voor gezonde slaap is de invloed van de darmmicroben op de aanmaak van melatonine. Dit gebeurt dan onder invloed van licht en donker.

Een ander nieuw inzicht is dat darmmicroben het immuunsysteem beïnvloeden. Als de darmbacteriën niet goed in evenwicht zijn, ontstaat ontsteking. Die kan leiden tot stemmingsproblemen of zelfs depressiviteit. Volgens Anna kun je depressief worden als je darmbacteriën de verkeerde stoffen produceren. Via gezonde voeding kun je bijdragen aan een betere stressbestendigheid.

Voor een gezonde samenstelling van de darmmicroben zijn plantaardige vezels nodig. Die kunnen afkomstig zijn van volle granen, noten, zaden, groenten en vruchten. Verder zitten er vezels in kruiden en paddenstoelen. Ook gefermenteerd voedsel draagt bij aan een gezonde darmmicrobiota, zoals: zuurkool, kefir, Kombucha en yoghurt.

Je zou ook kunnen nagaan hoe het kan dat de het evenwicht van darmmicroben verstoord is. Antibiotica kunnen de oorzaak hiervan zijn. Ook maagzuurremmers en de groep pijnstillers (NSAID’s) zijn berucht. Die beschadigen volgens Anna het darmslijmvlies en de darmmicroben.

Foto van Anna: www.drgoodfood.org