Cindy de Waard ziet in haar praktijk mensen die last hebben van chronische darmklachten en bijkomende klachten. Regelmatig ziet zij kinderen met gedragsproblemen. Er is namelijk een link tussen het functioneren van de darmen en andere lichaamssystemen.
Beluister het interview met Cindy via deze link hieronder:
Cindy geeft informatie over de hersen-darm-as. Zij vertelt dat 80% van de communicatie verloopt van de darmen naar de hersenen, wat gaat via de darmflora, het zenuwstelsel en immuunsysteem. Verstoringen in de darmen kunnen leiden tot verstoringen in de hersenen en daarmee in het gedrag.
Er ontstaat namelijk een verhoogde ontstekingsgraad als de darmen gaan lekken of ‘openstaan’. Het lekken binnen de darm kan ontstaan door voeding(intoleranties). Ontstekingsstoffen komen dan via het bloedbaan in de hersenen terecht, waar zij kleine ontstekingen in de hersenen veroorzaken.
Een groep kinderen met autisme (ASS) reageert op gluten en caseïne. Dit zijn exorfinen: een soort morfineachtige stoffen die door de darm heen lekken. Deze kinderen hebben vaak ook darmklachten. Kinderen met ASS én darmklachten zouden goed kunnen reageren op een voedingspatroon dat vrij is van gluten en caseïne. Cindy schat op basis van studies in dat 25% van de kinderen met ASS gluten en caseïne niet goed kan verteren. Kinderen met ADHD blijken vaker te reageren op kleurstoffen of geraffineerde koolhydraten.
Het enzym DPP-IV is noodzakelijk om gluten goed af te breken. Uit studies blijkt dat sommige kinderen met ASS niet genoeg hebben van dit enzym, waardoor de afbraak niet goed verloopt. DPP-IV is essentieel voor de volledige afbraak van voedingseiwitten zoals gluten. Het werkt voornamelijk op de afbraak van exorfinen.
Er zijn verschillende natuurdiëtisten die kunnen adviseren hoe je je voeding kunt aanpassen, gluten of caseïne vermijden, zonder dat er dan tekorten ontstaan in voedingsstoffen.