Voedingsstoffen en gezondheidswaarde
Bleekselderij, een groente uit de schermbloemenfamilie, wordt gewaardeerd om zijn gezondheidsvoordelen. Volgens Juglen Zwaan van aHealthyLife is bleekselderij rijk aan vitamine K, vitamine C (vooral in rauwe vorm), kalium, foliumzuur en vezels. Deze voedingsstoffen zijn gunstig voor de bloedstolling, botgezondheid, bloeddruk en het microbioom. Bovendien bevat bleekselderij luteïne, een antioxidant die belangrijk is voor de ooggezondheid.
Het gesprek met Juglen kun je beluisteren via deze balk:
Medicinale eigenschappen
Oorspronkelijk gebruikt voor medicinale doeleinden in het Middellandse Zeegebied, biedt bleekselderij diverse gezondheidsvoordelen. Juglen legt uit dat bleekselderij kan helpen bij het hydrateren, alkaliseren en verminderen van ontstekingen door de antioxidanten apigenine en apium. Onderzoek suggereert ook dat bleekselderij de bloeddruk, cholesterol en glucosespiegel positief kan beïnvloeden en de vruchtbaarheid bij mannen kan verbeteren.
Culinaire toepassingen
Bleekselderij kan op verschillende manieren in de keuken worden gebruikt. Juglen Zwaan adviseert om het rauw te eten als knapperige toevoeging aan salades of gekookt voor een zachte textuur in soepen en stoofschotels. Het wordt ook populair in smoothies en sapjes, hoewel overmatige consumptie hiervan laxerend kan werken door het hoge manitolgehalte. Voor een maximale smaak en voedingswaarde kan het ook worden verwerkt in zelfgemaakte bouillon.
Veiligheid en duurzaamheid
Een belangrijk aandachtspunt dat Juglen benadrukt, is het gebruik van bestrijdingsmiddelen op bleekselderij. Hoewel het niet in de top 12 van meest bespoten gewassen staat, bevat het toch aanzienlijke hoeveelheden pesticiden. Daarom beveelt hij het aan om biologische bleekselderij te kiezen of de groente grondig te wassen om de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen te verminderen. Bovendien adviseert Juglen om bleekselderij te consumeren tijdens het Nederlandse seizoen (juni tot november) om de impact op het milieu te minimaliseren en de versheid te waarborgen.