Katinka Michiels van oil2bloom.be legt in een radio-interview uit hoezo zij zo’n groot fan is van essentiële oliën.

Luister naar het interview met Katinka via deze balk


Katinka vertelt dat een essentiële olie de zeer geconcentreerde essentie van de plant omvat. Daarom is de kracht ervan enorm groot en daarmee ook het effect en de werking. Dit kan tegelijkertijd het nadeel zijn. Elke plant heeft een ingebouwd immuunsysteem, een ‘intelligentie’ die ook in de oliën zit.

Essentiële oliën hebben elk hun eigen geur en therapeutische eigenschappen, waarmee ze invloed kunnen uitoefenen op de gezondheid. Katinka noemt enkele voorbeelden van de verschillende effecten:

Pepermuntolie: verfrissend en verkwikkend
Lavendelolie: kalmerend, stress-verlagend
Sinaasappelolie: tegen een depressieve stemming
Bergamotolie: verbetert het humeur
Cederhoutolie: geeft een beschermend gevoel – goed voor als je op reis gaat

LET OP:
Omdat essentiële oliën niet als medicijn worden beschouwd, worden ze niet gereguleerd. De werking valt onder cosmetische wetgeving. In het aanbod van oliën komt dan ook een deel voor dat onbetrouwbaar is. Kies voor een goed en betrouwbaar merk. Ga na hoe de plant is opgegroeid, als je dat kan.

Gebruik

Je kunt oliën op meerdere manieren gebruiken. Verstuiven heeft veel voordelen, aldus Katinka. Het gebruik maken van een traditionele brander kan ertoe leiden dat de therapeutische kenmerken een beetje verzwakt worden. Je kunt essentiële olie op je huid gebruiken, in een draagolie, bijvoorbeeld amandelolie of kokosolie. Deze oplossing kun je gebruiken bij lichamelijke ongemakken. Denk daarbij aan stijve, pijnlijke spieren.

Werkingsmechanisme

Geur van de planten wordt opgenomen via de neus, waarna deze naar je limbische systeem gaat. Dit systeem bepaalt mede je emoties. Onze reukreceptoren hebben directe verbinding met het limbisch systeem van onze hersenen, het emotionele geheugencentrum.