Birgit de Heij vertelt in een radio-interview dat er veel verschillende soorten flavonoïden zijn, die voorkomen in groenten en fruit. Je zou er zoveel mogelijk verschillende van binnen moeten krijgen. Flavonoïden geven de kleur aan groenten en fruit. Deze groep valt onder de fytonutriënten.

De verschillende flavonoïden hebben uiteenlopende gezondheidseffecten. Ze hebben een antioxidante werking en beschermen mogelijk tegen infecties, hart- en vaatziekten, kanker en verouderingsziekten.


Beluister het interview met Birgit via deze link:

Birgit vertelt dat je het beste paarse, rode, groene en gele groenten kunt binnenkrijgen verdeeld over een week. Voorkom dat je eenzijdig eet.

900 gram groenten per dag: meer dan aangeraden door het Voedingscentrum
Alleen bij een goedwerkende darmflora worden de flavonoïden goed opgenomen. Dus alleen inname van de gekleurde groenten is nog niet voldoende. Hoe meer groenten je eet, hoe meer vezels je binnenkrijgt, wat gunstig is voor de darmflora. Optimaal is dat je 900 gram groenten per dag binnenkrijgt, legt Birgit uit, omwille van verbetering van de darmflora en -slijmvlies.

Birgit vertelt verder dat de kleur geel weinig voorkomt in groenten. Gele paprika bevat het wel, maar kun je beter niet elke dag op het menu hebben staan, omdat het een nachtschadesoort is. De kleur rood echter is veel voorkomend. Birgit raadt aan dat je maar eenmaal per 14 dagen iets uit de nachtschadefamilie eet. Daaronder valt ook de tomaat.

Fruit
Pas ook op met eten van veel fruit vanwege de fructose hierin. De lever moet fructose omzetten tot glucose, wat de lever extra belast. Wat de lever niet kan omzetten, wordt uiteindelijk cholesterol. Fructose kan ook leiden tot opgeblazen darmen, omdat het verteren ervan lastig kan gaan.

Rode biet
Wat betreft rode biet moet je er een beetje op letten dat je niet teveel nitriet binnenkrijgt. Nitriet kan in combinatie met vis leiden tot aanmaak van nitrosamine, wat een kankerverwekkende stof. Die stof kun je remmen door suppletie met vitamine C. Nitriet heeft ook voordelen, het zorgt voor goede verwijding van de bloedvaten.