Hanno Pijl heeft advies over het in gesprek gaan met je (huis)arts. Je kunt het interview via de link hieronder beluisteren.
Veel artsen raden je medicatie aan, als er aangetoond is dat je een hoge bloeddruk of hoog bloedsuiker hebt. Dokters worden opgeleid om ziekten te behandelen met pillen. Ze worden niet opgeleid om op een andere manier ziekten aan te pakken, zo licht Hanno toe. Dit komt doordat ons model van gezondheidszorg stamt uit de 19e eeuw, waarin we te maken hadden met infectieziekten. Antibiotica waren effectieve medicijnen voor die infecties. Echter, die infecties zijn nu grotendeels onder controle.
We hebben nu te maken met chronische ziekten, zoals diabetes, depressie, astma en reuma. Met de voorgeschreven pillen pak je deze problemen niet bij de wortel aan. We vertrouwen als patiënten er nog steeds op dat de pil van de dokter de problemen oplost.
Als je als patiënt (door informatie te verzamelen) weet dat achter jouw aandoening leefstijlfactoren ten grondslag ligt, probeer dit dan ter sprake te brengen. Vraag aan de arts: “Wat kan ik zelf doen om (bijvoorbeeld) mijn cholesterol lager te krijgen?”. Je kunt suggesties daarvoor doen in het gesprek met de arts.
Dokters hebben de neiging om de makkelijke weg te kiezen. Pillen voorschrijven gaat sneller dan iemand motiveren zijn leefstijl en voeding aan te passen.
Richtlijnen die artsen volgen zijn geen wetten. De arts kan er dus van afwijken.