Juglen Zwaan heeft informatie over de gezondheidswaarde van pompoenpitten. Je kunt het interview met Juglen beluisteren via de link hieronder.
Pompoenpitten zijn volgens Juglen ontzettend gezond. Ze zijn rijk aan B-vitamines, mineralen en vezels. Ze bevatten ook antioxidanten die vetzuren beschermen tegen oxidatie. Daarnaast zitten er lignanen in, die gezien worden als mogelijke remmers van kanker.
Ze zijn rijk aan magnesium dat kan bijdragen aan een gezonde bloeddruk en sterke botten. Ook is magnesium gunstig voor hart- en bloedvaten.
Onderzoeken
In de literatuur is te vinden dat pompoenpitten helpen tegen goedaardige vergroting van de prestaties. Verder helpen ze tegen een overactieve blaas. Pompoenpitten zouden ook de bloedsuikerspiegel helpen stabiliseren.
Voeding met veel pompoenpitten is in verband gebracht met lagere waarden van maag-, borst-, long-, prostaat- en darmkanker. Een groot observatieonderzoek ondervond dat het eten van pompoenpitten in verband is gebracht met een verlaagd risico op borstkanker bij postmenopauzale vrouwen.
Bereiding
Zaden van pompoenen zijn gemakkelijk heel lekker klaar te maken. Deze kun je bijvoorbeeld mengen in het deeg van brood dat je zelf bakt. Ook zijn pompoenpitten gemakkelijk toe te voegen aan een dessert of salade. Ze doen ze goed in een muesli of granola.
Voedingsstoffen
Groene pompoenpitten bevatten voornamelijk uit vetten en eiwitten. Daarnaast bevat een standaardportie van 28 gram de volgende voedingsstoffen:
- Vezels: 1.7 gram
- Koolhydraten: 5 gram
- Eiwitten: 7 gram
- Vetten: 13 gram (waarvan 6 omega-6)
- Vitamine K: 28% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)
- Fosfor: 33% van de ADH
- Mangaan: 42% van de ADH
- Magnesium: 37% van de ADH
- IJzer: 23% van de ADH
- Zink: 14% van de ADH
- Koper: 19% van de ADH
Meer informatie vind je in dit artikel van Juglen Zwaan.
Bedankt voor uw info. Wilt U eens een bericht schrijven over sentence cellen, die nu regelmatig in het nieuws zijn. Een stofje in vooral aardbeien fisetin zou hier goed tegen zijn. Bij voorbaat dank.
Goede suggestie, André. Pim Christiaans heeft hier wel eens iets over verteld: https://www.gezondheidsnieuwsradio.nl/wp-content/uploads/12-01-2017-Pim-Christiaans-senescente-cellen.mp3. We zullen het onderwerp opnieuw meenemen en dan inderdaad de stof ik aardbei onderzoeken.