Orthomoleculair voedingsdeskundige Els Cornelis legt uit hoezo de synthetische vorm van glutamaat (MSG of E621) zo ongunstig is.
Het brengt je beloningssysteem uit balans. De synthetische vorm heeft niets te maken met de natuurlijke vorm van glutamaat.

Beluister hier het interview met Els Cornelis

Glutamaat is een stimulerende neurotransmitter met een nuttige functie in je hersenen. Deze kan worden omgezet naar het rustgevende Gaba. Het lichaam regelt deze omzetting en het gebruik naar behoefte. Vanuit L-glutamine maakt ons lichaam glutamaat aan. L-glutamine is een aminozuur dat soms essentieel is, hoewel ons lichaam het zelf kan aanmaken. Het is essentieel als het niet in voldoende mate zelf aangemaakt wordt door mensen die moeten aansterken of last hebben van een lekkende darm.

Mensen met een lekkende darm hebben behoefte aan l-glutamine omdat het lichaam dit in de damwand inbouwt, net zoals in spieren. L-glutamine kan worden omgezet naar GABA. Voor deze omzetting zijn andere stoffen nodig, zoals vitamine B6.

De synthetische vorm van glutamaat of MSG is niet gebonden, waardoor het zeer snel de bloed-hersenbarrière kan passeren waar het meteen een beloningsgevoel geeft. Dat zet aan tot nóg meer eten. Op termijn kun je dan last krijgen van obesitas.

De d-vorm van glutamaat zit zelfs in pesticides, waardoor mensen het binnenkrijgen bij het eten van bespoten groenten en fruit. Het zit in alle voedingsmiddelen die bewerkt en geraffineerd zijn.

Let op: fabrikanten duiden natriumglutaminaat etiketten soms aan als: gistextract, vetsin, gehydroliseerd plantaardig eiwit, of sojaextract.

Mensen die gevoelig zijn voor glutamine of glutamaat kunnen ook al symptomen krijgen van de natuurlijke vorm. Dat kan gaan van hoofdpijn tot blozen. Deze symptomen noemt men ook wel het Chinees restaurantsyndroom.