Govert Viergever, voormalig sporter en gepassioneerd biohacker, ontdekte zijn interesse in biohacking al op jonge leeftijd. Hierover vertelt hij in een interview met ons, dat je kunt beluisteren via de balk hieronder.
Govert’s droom om deel te nemen aan de Olympische Spelen in roeien werd belemmerd door zijn lengte. “Mijn teamgenoten waren allemaal rond de 2 meter, terwijl ik bleef steken op 1 meter 84,” vertelt Govert. Dit zette hem aan het denken over hoe hij meer uit zijn lichaam kon halen, ondanks zijn fysieke beperkingen.
De weg naar biohacking
Nadat hij ontdekte dat traditionele methoden zoals bodybuilding niet effectief waren, verdiepte Govert zich in biohacking. Hij leerde zijn lichaam op verschillende niveaus te meten en aan te passen, van DNA tot spijsvertering en bloedwaarden. “Het was fascinerend om te zien hoeveel meer je uit je lichaam kunt halen door op een andere manier te eten en trainen,” zegt Govert.
Praktische resultaten
Door zijn aanpak ontdekte Govert bijvoorbeeld dat hij lactose-intolerant was en dat whey proteïne shakes, die door veel sporters worden gebruikt, slecht waren voor zijn darmen. Hij paste zijn dieet en trainingsregime aan, wat leidde tot beter herstel en maximale trainingsresultaten. “Bij biohacking zie je je lichaam als een systeem dat uit verschillende subsystemen bestaat, en je kunt elk van die systemen tweaken,” legt hij uit.
Biohacking op tv
Govert’s kennis en ervaring trokken ook de aandacht van KRO/NCRV, wat resulteerde in een tv-programma over biohacking. Hierin werden bekende Nederlanders onderworpen aan verschillende experimenten om te zien of biohacking hun prestaties kon verbeteren. Hoewel het programma spectaculair was, benadrukt Govert dat biohacking in het dagelijks leven meer draait om kleine aanpassingen en optimalisaties. “Het is net als de Formule 1, waar de nieuwste innovaties uiteindelijk in gewone auto’s terechtkomen,” vergelijkt hij.