In een recent interview bespreekt orthomoleculair therapeut Birgit de Heij de rol van spijsverteringsenzymen, die van vitaal belang zijn voor de vertering van koolhydraten, vetten en eiwitten in het spijsverteringskanaal.

 

Birgit deelt onder andere het volgende in het interview:

Spijsverteringsenzymen spelen een rol bij het blussen van ontstekingen die ontstaan door overmatige voedselinname. Een voortdurend tekort aan spijsverteringsenzymen kan resulteren in onvoldoende ontstekingsremming. Factoren zoals stress, slaaptekort en een voedingspatroon met veel suikers ondermijnen de alvleesklier. Dit heeft een negatief gevolg voor de productie van de spijsverteringsenzymen door dit essentiële orgaantje.

Birgit benadrukt het belang van een gezonde spijsvertering. De kwaliteit van ontlasting en winderigheid kunnen indicatoren zijn van de spijsverteringsgezondheid. De geur van ontlasting kan duiden op problemen met de vertering van koolhydraten of eiwitten.

Maagzuurproblemen worden door Birgit besproken. Zij heeft het over een eenvoudige citroensaptest om vast te stellen of er sprake is van een teveel of tekort aan maagzuur. Ze belicht de relatie tussen maagzuurproblemen en de alvleesklier, waarbij voedingspatronen en stress mogelijke oorzaken zijn van verstoringen in de spijsvertering en ontstekingen.

Birgit benadrukt het belang van bewuste voedingskeuzes en het vermijden van overmatige consumptie van koolhydraten om de spijsvertering te bevorderen. Ze adviseert geleidelijk de inname van granen en suikers te verminderen, met een focus op groenten en fruit. Een stapsgewijze aanpak wordt aanbevolen om de overgang naar een koolhydraatarm dieet te vergemakkelijken. Het vermijden van granen bij eiwitbronnen, zoals vis, vlees en paddenstoelen, noemt zij als verdere verbetering van de spijsvertering.

Birgit suggereert dat het geleidelijk afbouwen van ongezonde voedingsgewoonten de alvleesklier en maag kan ontlasten, waardoor er meer spijsverteringsenzymen beschikbaar komen. Zij benadrukt het belang van deze enzymen bij het verminderen van ontstekingen. Hoewel het nemen van spijsverteringsenzymen als supplementen als symptoombestrijding wordt beschouwd, erkent Birgit dat het in sommige gevallen belangrijk kan zijn, vooral wanneer de spijsvertering ernstig verstoord is. Plantaardige enzymen, zoals bromelaïne uit ananas, noemt zij als mogelijke supplementen ter ondersteuning.