Arts en onderzoeker William Cortvriendt verdiept zich in wat kan helpen om kanker te voorkomen. In een interview deelt hij zijn bevindingen met ons.
Beluister het interview met William via onderstaande link
In de lijst van gevolgen van ongezonde leefgewoonten staat naast hart- en vaatziekten bijna altijd ook kanker genoemd. Uit onderzoek van prehistorische botten is gebleken dat in de oudheid kanker vrijwel niet voorkomt. Bij mummies komt kanker bij 1 op de 1000 voor. Echter, in onze huidige maatschappij krijgt ongeveer 40% van de mensen met de diagnose kanker te maken.
William Cortvriendt deelt welke verklaringen hij voor deze verschuiving heeft gevonden. De huidige visie op kanker is dat het een genetische ziekte is, waarbij het DNA in de celkern beschadigd raakt. Fouten bij celdeling zijn daar dan het gevolg van. Er blijkt volgens William meer aan de hand. Kanker ontstaat uit disbalans in de stofwisseling, die zich voordoet voordat de genetische veranderingen in de celkern optreden.
Ongeveer 100 jaar geleden heeft Nobelprijswinnaar Otto Warburg dit effect of fenomeen ontdekt.
Onder meer door het eten van ongezonde producten kunnen kankercellen niet meer op de normale manier de voeding tot energie omzetten. Dit kunnen zij nog alleen doen via fermentatie. Via fermentatie kunnen die cellen dan toch nog glucose omzetten in energie, zonder dat daarvoor zuurstof nodig is. Eén van de aanwijzingen die deze theorie ondersteunt is: er is een directe relatie tussen een hoog bloedsuiker en de kans op kanker. Hoe hoger de body mass index (BMI), hoe groter de kans op kanker.
Het omkeren van dit proces is ingewikkeld. Geen suiker meer eten is wellicht één deel van de remedie. William raadt het aan om een ketogeen dieet te volgen. Hierover zal William meer vertellen in een volgend interview.