Met het stijgen van de leeftijd heb je co-enzym Q10 nodig in de vorm van supplementen. Hierover geeft orthomoleculair therapeut Jan Blaauw informatie in een interview, dat je via de balk hieronder kunt beluisteren.

Co-enzym Q10 is betrokken bij de aanmaak van biologische energie in cellen. Het wordt voor 90% door je eigen lichaam aangemaakt. 10% krijg je via voeding binnen. De aanmaak gaat langzamerhand stagneren, terwijl de behoefte niet afneemt. Als je 60 jaar bent geworden, is de aanmaak met de helft verminderd.

Het hart is afhankelijk van de aanwezigheid van co-enzym Q10. Het hart gebruikt het in de mitochondriën, wat kleine ‘energiefabriekjes’ zijn. Ook de longen hebben het hard nodig, naast de lever en nieren. Naarmate we ouder worden, blijft de lever stabiel wat betreft het gebruik van Q10. De lever is nu eenmaal een belangrijk orgaan.

Jan vertelt ertoe geneigd te zijn om de oudere mens aan te raden om co-enzym Q10 in supplemenvorm extra toe te dienen. Met Q10 kun je namelijk achteruitgang en verstoringen tegengaan. Jan raadt het ook aan om in beweging te blijven, maar niet TE veel.

Mensen die statines gebruiken, zouden sowieso een supplement co-enzym Q10 nemen. In onderzoeken is namelijk aangetoond dat statines co-enzym Q10 wegroven. Daarom heeft deze groep extra nodig, om spierpijn en -krampen of achteruitgaan van het geheugen te voorkomen. Standaard zou het advies gegeven moeten worden: suppleert co-enzym Q10 naast het gebruik van statines.

Als je co-enzym Q10 suppleert, kun je het ’t  beste verdeeld over de dag innemen, zegt Jan. Dat geldt overigens ook voor vitamine C.

Zie verder ook dit artikel op aHealthyLife.nl over de natuurlijke bronnen van co-enzym Q10.