Joke de Wulf – slaaptherapeut – geeft in een interview advies over hoe je slaapproblemen kunt aanpakken. Zij heeft het over meditatie als een van de mogelijke tools.

Je kunt het gesprek met Joke beluisteren via deze balk:

Verschillende factoren bepalen of je slaap goed is. Naast de tips die je hoort of leest via de media (over bijv. de blauwlichtfilter) speelt ook je voeding een belangrijke rol. Immers, om je lichaam over te laten gaan van waken op slapen moet het slaapstoffen aanmaken. Dit wordt geregeld via hormonen. Voeding en stress hebben daar invloed op.

Als we stresshormonen aanmaken, komt het lichaam in actiemodus en kan dan niet ontspannen, laat staan in slaap vallen. Sommige mensen eten suikers om die stress niet te voelen, of gaan intensief sporten en werken. Ook dit bevordert de slaap niet. Slechte slaap geeft vervolgens ook weer stress. Je komt dan gemakkelijk in een negatieve spiraal terecht.

We hebben veel minder controle over onze gedachten en emoties, zegt Joke. Ook piekergedachten over het niet lekker slapen komen op zonder dat je het wil. We kunnen wèl kijken hoe we hiermee het beste omgaan. Ga je mee in de gedachtestroom? Dit kost energie. Je bent dan een gevecht aan het aangaan met je eigen slapeloosheid. Of ga je via meditatie en/of ademhalingsoefeningen proberen je gedachten weer te laten gaan, opdat je rust in je zenuwstelsel brengt. Er zou geen ‘lading’ op de problemen moeten komen te liggen.  

Mindfulness heeft een helend effect op onze lichaam en geest, zegt Joke.