Vitamine B3 (niacine) is al decennia lang bekend. Juglen Zwaan vertelt over de werking ervan en van de afgeleide vormen. Beluister het interview via de balk hieronder.


Vitamine B3 draagt bij aan energie, zo vertelt Juglen. Er is veel onderzoek naar gedaan. Hieruit blijkt dat het gunstig werkt op het cholesterolniveau. Het kan LDL verlagen en HDL verhogen èn zorgen voor verwijding van bloedvaten. Dat is gunstig voor het hart en de bloedvaten. Bij uitwendig gebruik kan B3 helpen bij acneklachten. B3 is belangrijk voor onderhoud van het zenuwstelsel en de hersenen.

Vormen van vitamine B3

In onze voeding komt vitamine B3 in verschillende vormen voor: als niacine, niacinamide (nicotinamide) en als nicotinamide riboside. Nicotineamide is minder actief dan niacine. Nicotinamide niboside is de nieuwe vorm. Het verschil tussen nicotinamide-riboside en andere vormen van vitamine B3 is dat nicotinamide-riboside een efficiënte voorloper is NAD+ (nicotinamide adenine dinucleotide) is. Niet alleen is NAD+ belangrijk voor aanmaak van energie, maar het draagt bij aan herstel van schade aan het DNA. NAD+ kan zorgen voor toename van het enzym sirtuïne, die een anti-aging werking heeft. Op dit moment lopen er veel studies naar NAD+.

Juglen vindt het te vroeg om definitieve uitspraken te doen over wat interessant is aan NAD+. Daarom valt hij liever terug op de vorm niacine.

Symptomen van overschot B3

Als je teveel niacine binnenkrijgt, kan je bloedsuiker te hoog worden. Teveel betekent dat je tienduizenden keren meer inneemt dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Die aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B3 is voor volwassen mannen vastgesteld op 17 milligram en voor vrouwen op 13 milligram. 

Beste bronnen in voeding

B3 maakt deel uit van de B-familie, die met elkaar samenwerken. Daarom raadt Juglen je aan het via natuurlijke bronnen binnen te krijgen. Dit zijn: aardappelen, lever, zalm, tonijn, kip en volkoren producten. Volgens Juglen komt in Nederland een tekort aan vitamine B3 weinig voor. Dat is overigens geheel anders voor omega-3-vetzuren, vitamine B12 en vitamine D.

Lees meer over bronnen van micronutriënten via dit bericht.