Arts (niet-praktiserend) Anna Kruyswijk van Jouw Voeding geeft in het radioprogramma nuttige informatie over de schildklier. Deze maakt deel uit van het hormonale stelsel dat aangestuurd wordt vanuit de hersenen: hypothalamus en hypofyse.
De schildklier heeft basisstoffen nodig die vanuit de voeding komen. Dit zijn: het aminozuur Tyrosine dat gemaakt wordt uit Phenylalanine, en hulpstoffen (jodium, selenium, zink en vitamine B12). Je moet ervoor zorgen dat je deze voedingsstoffen in voldoende mate binnenkrijgt. Vitamine B12 komen veel mensen gemakkelijk tekort, vooral als je medicijnen gebruikt om maagzuur te remmen.
De schildklierhormonen zijn noodzakelijk voor groei en ontwikkeling. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat in cellen eiwitten worden geproduceerd, zodat weefsels worden aangemaakt. Alle cellen hebben schildklierhormoon nodig om goed te kunnen functioneren.
Signalen van een te snel werkende schildklier: gejaagdheid, snelle hartslag, veel transpireren, bollere ogen en gewichtsverlies. Een te snelle schildklier ontstaat door een teveel aan jodium (wat alleen aan de orde is als mensen zelf teveel jodiumtabletten slikken) of door een infectie.
Signalen van een te traag werkende schildklier: vermoeidheid, het vaak koud hebben hoofdpijn, spierkrampen, te langzame stoelgang, haaruitval en een droge huid. De polsslag is dan juist te traag. Ook vergeetachtig zijn is een signaal.
De schildklier kan opzetten, wat struma genoemd wordt. Dit kan een teken zijn van een te snelle of langzaam werkende schildkier.
Herken je signalen, ga dan naar de huisarts die bloedonderzoek kan aanvragen. Het hormoon TSH kan gemeten worden. Is de waarde te hoog, dan is er kans dat je schildklier te langzaam gaat. Anna raadt het aan dat ook de vrije T3 en T4 worden gemeten, zodat je veel meer informatie krijgt.
Beluister hier de interviews met Anna over de schildklier:
(Er volgen er nog meer.)