Selenium is een spoorelement dat samenwerkt met vitamine E. Het is belangrijk in het antioxidant-systeem. Jan Blaauw geeft er in het programma informatie over (interview hieronder)

Kort samengevat:
Je hebt van selenium weinig nodig elke dag, vandaar de naam “spoor”element. In Nederland komt selenium weinig in de bodem voor, waardoor groenten er armen aan zijn dan tientallen jaren geleden.
Beste bronnen: tarwekiemen, eierdooier, kelp, bakkersgist, broccoli, uit, tomaat en paranoten.

Mogelijke symptomen van een tekort zijn vrij ‘standaard’, omdat deze ook gezien worden bij andere tekorten. Het gaat om verstoringen in bijvoorbeeld het immuunsysteem. Selenium speelt in meerdere processen een belangrijke rol, zodat een tekort een rol krijgt bij ontstaan van kanker, dementie en hart- en vaatziekten. Selenium is betrokken bij de aanmaak van schildklierhormoon.
Een teveel bij langdurig gebruik van hoge doseringen kan blijken uit verdikking van vingernagels.

Jan schat in dat veel Nederlanders tekort selenium binnenkrijgen, net zoals dat geldt voor vitamine D. Deze uitspraak baseert hij op een onderzoek naar de seleniumstatus onder Nederlandse mannen. Bij mannen is er een relatie tussen het optreden van prostaatkanker en de seleniumstatus. Een tekort speelt een rol bij diverse kankers.
Per dag zou 150 microgram nodig zijn om risico’s af te dekken.