Brood wordt vaak door ons gegeten. Jutta Koehler laat weten hoe de traditionele Chinese voedingsleer hier tegen aan kijkt.
Beluister het interview met Jutta via de balk hieronder
Brood kun je het beste eten in de vorm van bijgerecht van een (warme) maaltijd, niet als hoofdgerecht.
Werking van tarwe volgens de TCM
Tarwe heeft volgens de Chinese geneeskunde (TCM) een afkoelende werking. Dit kan op zich een positief effect opleveren. Echter, het kan zijn dat hierdoor het verteringsvuur meer werk moet leveren. Dit kost Chi (energie). Daarbij komt ook dat tarwe een extreem bevochtigende werking heeft, wat kan leiden tot slijmvorming, verkoudheid en dichte holten. Daarom gebruiken Chinezen een mix van kruiden om moeilijk verteerbare bestanddelen van voeding beter te verteren maken.
In gemalen vorm – zoals wij tarwe eten – is het verhittend en verwarmend, naast bevochtigend. Tarwe zou een kleine plek moeten hebben in onze maaltijd en samengaan met iets anders dat vertering bevordert, zoals soep. Brood mag terug naar de zijkant van je bord. Een snee is alleen een aanvulling en zou geen hoofdmaaltijd moeten zijn, zo zegt Jutta.
Broodmaaltijden leiden tot een opgeblazen gevoel. Ze creëren damp. Daarnaast verzadigen ze niet voldoende. Als je brood wilt eten, eet het dan als aanvulling bij een soep of warme maaltijd.
Tarwe vroeger en nu
Tarwe is voedzaam, maar door de jaren heen is tarwe zodanig veranderd dat het niet meer de goede eigenschappen van vroeger heeft. Dit komt door intensieve en massaproductie.
Welke broodsoort heeft de voorkeur?
Roggebrood, speltbrood en zuurdesembrood zijn broodsoorten die over het algemeen beter verdragen worden dan brood van tarwe.