Is het slecht om te bakken in onverzadigde vetzuren, zoals zonnebloemolie? Ralph Moorman raadt het je af.

Beluister hier het hele interview met Ralph Moorman

De reden die Ralph geeft is dat onverzadigde vetten met zuurstof kunnen reageren, vooral bij verhitten. Hoe meer onverzadigd het vet, hoe sterker de mate van oxidatie. Daarom zit visolie in capsules, omdat dit zeer gevoelig is voor oxidatie. Ook zonnebloemolie oxideert snel, vooral als je dit verhit. Als oxidatie optreedt, ontstaan vrije radicalen die voor veroudering zorgen door schade aan het DNA.

Olijfolie is enkelvoudig onverzadigd, heeft maar één dubbele binding. Daardoor oxideert het minder snel. Je kunt erin verhitten op matige temperatuur.

Er zitten geen reactieve bindingen in verzadigd vet: boter, ghee (= geklaarde boter) en kokosvet. Deze vetten kun je daardoor wel op wat hogere temperaturen verhitten. Verzadigde vetten worden vooral gevonden in dierlijke producten.  Ook in sommige plantaardige vetten komen verzadigde vetten voor, zoals in cacaoboter, palmolie en kokosvet. Over het algemeen zijn verzadigde vetten bij kamertemperatuur gestold (hard).

N.B. Transvetten zijn zeer ongezond. Die verhogen de kans op hart- en vaatziekten. Deze vinden we in koekjes en junkfood.