Via de balk hierboven beluister je het gesprek met therapeut functionele & orthomoleculaire geneeskunde Tim Kors over B12.
Door aandacht te besteden aan zowel voeding als genetische factoren, kunnen veel mensen met een B12-tekort hun symptomen verminderen en hun algehele gezondheid verbeteren.
Wat is vitamine B12 en waar zit het in?
Vitamine B12 is essentieel voor ons lichaam en komt voornamelijk voor in dierlijke producten zoals vlees. Vegetariërs en veganisten lopen een groter risico op een B12-tekort vanwege het ontbreken van dierlijke producten in hun dieet. Echter, ook mensen die wel vlees eten kunnen een tekort aan B12 ontwikkelen, soms door problemen met de opname of omzetting van deze vitamine in het lichaam.
Functioneel B12 tekort: een verborgen probleem
Naast een algemeen tekort aan B12, kan er ook sprake zijn van een functioneel B12-tekort. Dit betekent dat, ondanks normale B12-niveaus in het bloed, het lichaam moeite heeft om B12 op celniveau om te zetten in een actieve vorm die gebruikt kan worden voor essentiële processen zoals energieproductie. Tim vertelt dat dit kan leiden tot symptomen zoals vermoeidheid, zware armen en benen, en tintelingen, ondanks een normaal bloedbeeld.
Oorzaken van een functioneel B12 tekort
Een veelvoorkomende oorzaak van functionele B12-tekorten is een genetische mutatie in het MTHFR-gen, wat voorkomt bij ongeveer 30% van de mensen. Dit genetische probleem belemmert de effectieve omzetting van B12, foliumzuur en vitamine B6. Diagnostische tests zoals het meten van methylmalonzuur in urine en homocysteïne in bloed kunnen helpen om deze omzettingsproblemen op te sporen, vooral voordat men met B12-supplementen begint.
Behandeling en herstel van B12 tekort
Tim vertelt over de behandeling van een functioneel B12-tekort. Deze kan bestaan uit het suppleren van actieve vormen van B12, zoals methylcobalamine en adenosylcobalamine. Deze kunnen oraal worden ingenomen als zuigtabletten of via injecties voor een snellere en directe opname. Daarnaast kan het helpen om ook actieve vormen van foliumzuur en B6 te suppleren. Hoewel sommige patiënten snel verbetering merken, kan het herstelproces voor anderen weken of zelfs maanden duren.