Vitamine C kan worden ingezet in de strijd tegen virusinfecties. Daarover geeft Pim Christiaans informatie. Beluister het interview met Pim via de balk hieronder.
Vitamine C ruimt oxidanten op
Niet alleen is vitamine C belangrijk voor je algemene gezondheid, maar het werkt levensreddend als je ziek bent. Bij een virusinfectie gebruikt ons immuunsysteem namelijk oxidanten om de ziektekiem te doden. Het bijkomend nadeel is dat door oxidanten schade wordt toegebracht aan eigen lichaamsweefsels. In feite kan het immuunsysteem er de oorzaak van zijn dat je zo ziek wordt. Die overreactie van het lichaam wordt getemperd door vitamine C. Het is een sterke antioxidant.
Bij infectieziekten daalt het gehalte aan vitamine C in het bloed direct. Dat kan gevaarlijk zijn, omdat het lichaam zoveel oxidanten creëert.
In de jaren 1920-1930 kwam men erachter dat vatbaarheid voor infectieziekten een belangrijk kenmerk is van scheurbuik, de deficiëntieziekte bij ernstig tekort aan vitamine C.
Dosering bij acute infectie
Pim zelf zorgt ervoor dat hij gedurende wintermaanden extra vitamine C inneemt en het voldoende in voorraad heeft liggen. Biochemicus Irwin Stone raadde aan: als je ziek wordt, moet je meteen 5 gram vitamine C innemen. Elk uur moet je dit aanvullen met 1-2 gram ervan, tot de ziektesymptomen afnemen. Deze methode is echter niet getest of onderzocht. Wel is aangetoond dat reguliere vitamine C-inname de duur en ernst van infectieziekten vermindert.
Pim vindt het lastig om aan te raden wat de optimale dagelijkse dosering is. Dat verschilt van persoon tot persoon. Het hangt af van leeftijd en het al dan niet ziek zijn. Pim denkt dat het eerder gaat om grammen dan over microgrammen.
Welke vorm is wenselijk?
De vorm maakt waarschijnlijk niet uit: ‘gewoon’ ascorbinezuur volstaat. Je kunt kiezen voor poedervorm, omdat dit het goedkoopste is. Let er wel op dat het je tanden niet raakt. Leg het bijvoorbeeld op je tong en slik het meteen in. Je moet vitamine C verdeeld over de dag innemen, omdat het al snel wordt opgebruikt. Vitamine C geldt als veilige stof.
Pim verwijst diegene die meer wil weten naar de wetenschappelijke publicaties van de Finse wetenschapper dr. Harri Hemilä. Hij bekeek alles wat er aan wetenschappelijke studies over vitamine C en verkoudheid is gepubliceerd en concludeert: het helpt. Hemilä concludeert dat gezien de respons op vitamine C bij infecties in verschillende diersoorten het voor de hand ligt dat vitamine C een gunstige invloed heeft op infecties bij mensen.