Wat kun je doen om jezelf en geliefden te beschermen tegen het corona-virus en andere virale infecties?
C.F. van der Horst, auteur en fysiotherapeut, geeft de antwoorden.

Beluister het interview met C.F. van der Horst via de balk hieronder


Voeding is de basis

Je moet je immuunsysteem sterk houden of maken. Voor bestrijden van virussen geldt dat de basis gevonden wordt in je voeding: gezond eten met veel groenten en eiwitten. Let erop dat je suiker vermijdt, omdat suiker virusinfecties in de hand werkt. Vitamine A, C en D zijn belangrijk naast zink.

Doseringen

Van vitamine A zou je dagelijks 5.000 IE moeten innemen, zo geeft C.F. aan. Als je symptomen van virale infectie hebt zou je vier dagen tot 100.000 IE per dag kunnen nemen. Dit geldt niet voor wie zwanger is.

Van vitamine C geldt dat 3.000-5.000 mg je dagelijkse behoefte is. Aan je ontlasting is te merken of je teveel binnenkrijgt. Wat je weefsels opnemen is zeer variabel. Het hangt er van af of je aan sport doen, wat oxidanten creëert. Dit maakt de vitamine C-behoefte hoger. Bij een lichte verkoudheid kun je 15 gram per dag nemen. Bij griep zou je maar liefst 200 gram per dag nodig hebben, voordat diarree ontstaat (oraal, in te nemen via water). Het lichaam neemt kennelijk op wat het nodig heeft. Bij een zware verkoudheid en gebruik van 50 gram vitamine C krijg je nog geen verkoudheid, zo heeft Amerikaans chirurg Robert F. Cathcart, M.D vastgesteld. Hij stelt: “I have put over 20,000 patients on bowel tolerance doses of ascorbic acid without any serious problems, and with great benefit.” 

Wat betreft vitamine D: 1.000-3.000 IE per dag als je gezond bent, afhankelijk van je lichaamsgewicht en stofwisseling. Je kunt het lichaam een stoot geven tot 50.000 IE per dag, maximaal vier dagen.

Zink kun je innemen via zuigtabletten. De ene vorm is beter opneembaar dan de andere. Zinkpicolinaat wordt goed opgenomen. Je hebt er 40 mg per dag van nodig.

Overige factoren die immuunsysteem bepalen

Verder zijn goede slaap en nachtrust belangrijk voor de weerstand tegen COVID-19. De diepte van de slaap is essentieel voor een goed herstel.

Daarnaast is een sauna aan te raden voor wie het immuunsysteem wil versterken. Verhoging van de lichaamstemperatuur levert een prikkel op om het immuunsysteem aan het werk te zetten, een beginsel waarvan gebruik wordt gemaakt in de hyperthermie
Het lichaam goed warm maken is om verschillende redenen goed. Het lichaam maakt dankzij warmte heat shock proteins (HSPs) aan, die betrokken zijn bij de vouwing van eiwitten. Deze HSPs zijn belangrijk voor het immuunsysteem. Hier is meer info: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Heat_shock_protein. De HSPs zorgen voor de driedimensionale vouwing van de proteïnen die daardoor goed kunnen functioneren. Ze zorgen daardoor ook voor het herstel van de structuur als deze beschadigd is. Dit is met name belangrijk bij stress. Proteïnen zijn bij talloze functies van het lichaam betrokken, o. a. bij de afweer (immunoglobulines). In het algemeen zijn goed functionerende eiwitten essentieel voor een goede gezondheid.