Jutta Koehler, expert in de Chinese voedingsleer en stofwisselingstypes, verkent de relatie tussen voeding en stress, en de impact op het lichaam.

Het interview met Jutta beluister je via deze balk:


Voeding en stress: een subtiele dans

Jutta benadrukt dat voeding zelden de enige oorzaak is van een onrustige buik. Hoewel gezonde voeding stress kan verminderen, kunnen externe factoren zoals stress ook spijsverteringsproblemen veroorzaken.

De rol van leverstagnatie

Volgens Jutta kan een onrustige buik een teken zijn van leverstagnatie. Ze legt uit dat wanneer stress toeneemt, de leverenergie kan blokkeren, wat leidt tot spijsverteringsproblemen en ongemak.

Therapeutische aanpak

Jutta benadrukt dat voedingsadvies alleen niet voldoende is om leverstagnatie op te lossen. Ze pleit voor een holistische aanpak, waarbij alternatieve therapieën zoals acupunctuur en yoga worden gebruikt om stress te verminderen en de energiestromen in het lichaam te herstellen.

De beperkingen van voeding

Hoewel sommige voedingsmiddelen zoals gember en lente-uitjes lichte verlichting kunnen bieden bij leverstagnatie, gelooft Jutta dat voeding alleen niet voldoende is om stagnatie op te lossen. Ze benadrukt dat andere benaderingen nodig zijn om de dieperliggende oorzaken van stress aan te pakken. 

Alternatieve benaderingen

Jutta bespreekt een scala aan alternatieve benaderingen, waaronder acupunctuur en hypnotherapie. Die kunnen helpen bij het verminderen van stress en het herstellen van de balans in het lichaam.

Conclusie: een holistische kijk

Door te erkennen dat stress een diepgaande invloed kan hebben op het lichaam, pleit Jutta voor een holistische benadering van gezondheid, waarbij zowel voeding als alternatieve therapieën worden ingezet om het welzijn te bevorderen.