Hoeveel jodium heb je nu eigenlijk precies nodig? Hoe voorkom je een tekort? Ineke Haisma geeft antwoord op deze vragen.

Vroeger dachten we dat jodium alleen belangrijk is voor de schildklier, maar dit spoorelement heeft meer functies. Het is ook nodig voor het goed verlopen van de cholesterolstofwisseling. Jodium helpt namelijk mee om het (goede) HDL-cholesterol aan te laten maken. Jodium is ook voor de spijsvertering van belang. Dankzij jodium en chloor kan maagzuur worden aangemaakt.
Ongeveer 20% van jodium ligt opgeslagen in je huid, vooral in zweetklieren. Slecht kunnen zweten kan een signaal zijn van een jodiumtekort, dat je ook kunt herkennen aan droge ogen.

Ineke vertelt dat inname van jodium heel belangrijk is voor wie zwanger is of wil worden. Dankzij suppletie met jodium kunnen cognitieve problemen bij het kleine kindje worden voorkomen.

Oorzaken van een jodiumtekort: we weten te weinig van producten waarin deze micronutriënt voorkomt, zoals vis (garnalen, kabeljauw, schelvis en schol), algen en wieren. Ineke raadt het eten van onbewerkte voeding aan.

De EFSA heeft een bovengrens van jodium bepaalt, die uitkomt op 600 microgram per dag. In Japan krijgen mensen zeker deze hoeveelheid elke dag binnen. Een tabletje zeewier of kelp kan een goede bron zijn voor wie een aanvulling zoekt. De ADH (aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) voor jodium is volgens het Voedingscentrum vastgesteld op 150 microgram per dag voor volwassenen, en 200 microgram per dag voor zwangeren en lacterenden.