Hoe kijkt de traditionele Chinese voedingsleer aan tegen zuivel? Jutta Koehler legt het uit. Beluister het interview met Jutta via de balk hieronder.
De Chinese geneeswijze geeft aan dat zuivel bevochtigend werkt. Dit hoeft niet perse slecht te zijn. Anderzijds gaat deze geneeswijze ervan uit dat het spijsverteringsvuur niet goed teveel slijmvormende voedingsmiddelen en bevochtiging kan.
Melkproducten zijn volgens Jutta taaie producten die je spijsverteringssysteem moeilijk kan verbranden. Het is vergelijkbaar met een soort compost. Hoe kruidiger en droger kaas is, hoe minder kaas het lichaam bevochtigt.
Als je veel melk consumeert, heb je dan ook kans dat het ergens in het lichaam eruit komt: via de neus of het oor (oorontsteking). Koemelkproducten kunnen de meeste klachten geven. Melkproducten van de geit en het schaap zijn iets warmer dan de varianten van koemelk. Ze zijn ook iets minder bevochtigend. Dit verklaart waarom schapen- en geitenmelk over het algemeen beter worden verdragen dan koemelkproducten.
Als in het Midden-Oosten melk wordt gedronken worden er altijd kruiden aan toegevoegd. Deze kruiden zorgen voor een betere verteerbaarheid, waardoor het lijf het beter kan opnemen. Het gaat dan bijvoorbeeld om kurkuma. In het Westen combineren we vaak melk met zoetigheid, maar dat is lastiger voor het lijf. Jutta geeft aan dat melkproducten maximaal een aanvullende functie zouden moeten hebben en niet de basis moeten zijn van een complete maaltijd.
Ook yoghurt zou geen hoofdgerecht moeten zijn. Voor kwark en yoghurt geldt wel dat het gaat om gefermenteerde producten, dus iets beter verteerbaar. Echter, ook dan is verteerbaarheid nog niet optimaal.
Melkproducten kunnen slaap opwekken. Gebruik je de hele dag melkproducten kun je een vermoeid gevoel krijgen.