Rineke Dijkinga over vezels, fermentatie en darmgezondheid

Orthomoleculair natuurgeneeskundige Rineke Dijkinga deelt haar inzichten over hoe voeding je darmgezondheid kan versterken. Met haar praktijkervaring en bestudering van wetenschappelijke onderzoeken pleit zij voor bewust eten: rijk aan vezels, zonder overbodige bewerkingen.

De vergeten kracht van vezels

Volgens Rineke begint gezonde voeding bij het voeden van je darmflora. “De balans in je darmen staat of valt met wat je bacteriën te eten krijgen,” zegt ze. Ze raadt aan om minder suiker en bewerkte producten te eten, en juist meer groenten, peulvruchten, noten, zaden en kruiden toe te voegen aan je maaltijden. “Begin gewoon weer met koken zoals je oma dat deed,” is haar advies.

Niet alle vezels zijn gelijk

Vezels uit volkoren granen  kunnen nuttig zijn voor de darmperistaltiek, maar de echte winst ligt volgens haar bij vezels uit groenten, fruit en plantaardige voeding. Omdat ieders spijsvertering anders werkt, kunnen bepaalde vezels of voedingsmiddelen soms juist klachten veroorzaken. “Als je darmen van streek raken bij peulvruchten of rauwe groente, is dat vaak een signaal van disbalans. Of is het beter om deze voedingsmiddelen (tijdelijk) achterwege te laten?”

Fermentatie als sleutel tot verteerbaarheid

Rineke is groot voorstander van fermentatie. Pickles – gefermenteerde groenten – zijn volgens haar een laagdrempelige manier om voeding beter verteerbaar én rijker aan goede bacteriën te maken. “Fermenteren is als het ware een voorvertering buiten je lichaam. Je helpt je darmen ermee, zeker als je spijsvertering kwetsbaar is.”  Maar ook hier geldt weer: voel of dat voor jou ook geldt.

Tijd nemen voor je eten

Een belangrijke boodschap is dat we voeding weer meer tijd moeten gunnen. Dat geldt zowel voor het bereiden van eten als voor het eten zelf. “We zijn gewend geraakt aan snel, makkelijk en kant-en-klaar,” zegt ze. “Maar ons lichaam functioneert beter met voeding die de tijd heeft gehad – net als wijzelf eigenlijk.”

Van stress naar rust in de buik

Tot slot benadrukt ze het belang van rust. Stress beïnvloedt de darmgezondheid rechtstreeks. “Door met aandacht te koken en te eten, ontspan je al. En die rust is minstens zo belangrijk voor gezonde darmen als de juiste voeding.”