Hoe kun je je darmflora optimaal te houden? Volgens Nienke Tode-Gottenbos kunnen we beter voor de darmflora zorgen door minder suiker te eten, minder koffie te drinken en door stress anders te hanteren. We eten bovendien te weinig gevarieerd: elke dag boterhammen is een van die gewoontes die wat minder goed. Tip 1 is dan ook: zorg voor variatie. Vervang je broodlunch door een groentelunch, zodat je voeding meer vezels gaat bevatten.

Vezels
De onoplosbare vezels zorgen voor goede beweging in je darmen. Deze vind je in bladgroentes (andijvie, broccoli en wortelen). De oplosbare vezels zijn prima voeding voor de darmbacteriën. Deze vind je in knollen en bollen, zoals pastinaak, pompoen, aardpeer.
De beste voeding bestaat voor 80% uit plantaardige producten. Kook de groente beetgaar, omdat vezels kapot kunnen gaan bij oververhitting. Sommige vezels zijn een essentiële suiker, die de ideale voedingsbodem voor de darmflora vormen.

Gewoontes veranderen
Gewoontes kun je het beste niet in één keer te veranderen, als je gewend bent om weinig vezels te eten. Anders kun je last krijgen van winderigheid. Neem kleine stappen die je structureel invoert.
Zorg er ook voor dat je je goed laat informeren over wat gezonde voeding is. Geef jezelf de tijd om deze kennis op te doen, over broodvervangers. Dit maakt de kans dat je veranderingen doorvoert groter.

Beluister het interview met Nienke: