Wie geen vlees eet, loopt kans op tekorten aan bepaalde voedingsstoffen. Rineke Dijkinga legt in een radio-interview waar een veganist op moet letten.

Beluister het interview via deze balk:

Rineke vertelt het volgende:
Veganisten hebben tot 30% meer eiwitten nodig dan een vleeseter. Je kunt als veganist het beste je voeding helemaal zelf maken, in plaats van te kiezen voor vleesvervangers uit de supermarkt. Het gaat dan vaak om soja als vervanger van eiwit, wat met zich meebrengt dat je dan eenzijdig eet.
Rineke raadt het de veganist aan om extra te letten op voedingsstoffen die in dierlijke producten voorkomen. Verdiep je hierin. Let bijvoorbeeld op jodium. Een paar keer per week zou je voor jodiumbronnen moeten kiezen. Voor het binnenkrijgen van vitamine K2 zou je een aantal maal per week natto moeten eten.

Ditzelfde geldt voor choline. Dat is de voorloper van acetylcholine, een van de belangrijkste neurotransmitters. Je moet er erg je best voor doen om dit uit plantaardige bronnen te halen. Krijg je het niet voor elkaar om het uit je voeding te halen, overweeg dan supplementen. En voor vitamine B12 ben je eigenlijk per definitie aangewezen op een supplement.

De bron van omega-3-vetzuren vind je bijvoorbeeld in walnoten en lijnzaad. Echter, bij een deel van de bevolking verloopt de omzetting van deze omega-3 naar de ontstekingsremmende stoffen DHA en EPA niet goed. Bij twijfel over de omzetting kan een veganist deze omega-3-vetzuren daarom het beste uit supplementen halen.

Voor goede informatie hierover verwijst Rineke je naar de site natuurdietisten.nl.

Ook op rinekedijkinga.nl staat het uitgebreide artikel veganisme, de voordelen en de valkuilen’. En een artikel over de moeizame omzetting van Omega 3 naar EPA/DHA.