Arts William Cortvriendt vertelt in een radio-interview welke supplementen van nut kunnen zijn bij de behandeling van kanker.

Beluister het interview via de balk hieronder.


Voor de volgende stoffen geldt dat is aangetoond dat deze invloed hebben op het remmen van kanker, zo vertelt William:
(1) Curcumine
(2) Vitamine D
(3) Omega-3-vetzuren

Curcumine staat bekend als ontstekingsremmer. Om deze reden wordt het vaak ingezet om gewrichtsklachten te verminderen. Uit bevolkingsonderzoek blijkt dat een eerste aanwijzing dat curcumine werkt. In India komt namelijk veel minder kanker voor dan in de rest van de wereld. Dit wordt toegeschreven aan het feit dat de Indiaanse bevolking veel curcumine binnen krijgt in de vorm van kerrie.
In reageerbuisstudies blijkt curcumine zeer goed werkzaam bij remmen van kankercellen. Als losstaande stof wordt curcumine niet goed opgenomen in het maag-/darmkanaal, maar zwarte peper bevordert de opname als het tegelijkertijd met curcumine wordt ingenomen.
Gezien de in onderzoeken aangetoonde werking van curcumine raadt William raadt aan om hoe dan ook dit kruid in te nemen, ook als je kanker hebt (in overleg met de oncoloog). Curcuminepoeder kun je zelf mengen met zwarte peper in verhouding 10 op 1. Wanneer je dit elke dag wil doen kun je het beste de hoeveelheid beperken tot maximaal 500 mg per dag als het gerecht ook peper bevat.

Vitamine D – dat de huid aanmaakt onder invloed van UV-B licht – speelt een grote rol voor de algemene gezondheid. Bevolkingsonderzoek uit Noord-Amerika liet zien dat naarmate men verder van de evenaar woont er meer kanker voorkomt. Men ontdekte de relatie tussen zonneschijn en vitamine D. In het Noorden waren de bloedspiegels vitamine D aanmerkelijk lager dan hoe dichterbij de evenaar men kwam.
Recentere onderzoeken toonden de link tussen de bloedstatus aan vitamine D en de kans op borstkanker, prostaatkanker en dikke darmkanker. Het advies van de overheid in westerse landen is dat je bloed een concentratie vitamine D moet hebben van 30 ng/ml. Echter, meer dan helft van de Nederlandse bevolking zit hieronder. Inmiddels weten we dat als je geen waarde hebt van 30 maar van 60 ng/ml is de kans op borstkanker factor 3 lager. “Laat je vitamine D gehalte bepalen door de huisarts”, raadt William aan, waardoor bekend wordt welke dosering je supplement vitamine D zou moeten hebben.