Anna Kruyswijk over de waarde van Lactobacillus reuteri voor een gezonde darm en sterke weerstand

 

Wie met voedingsdeskundige en voormalig arts Anna Kruyswijk spreekt, merkt al snel haar fascinatie voor de darmflora. “De darmen beïnvloeden werkelijk alles,” zegt Anna. “Er is geen orgaan in het lichaam dat niet op een of andere manier samenhangt met het microbioom.”

In haar werk als arts en docent combineert ze reguliere geneeskunde, voedingsleer en natuurgeneeskunde tot één helder doel: inzicht geven in hoe mensen hun gezondheid zelf kunnen versterken.

Een bijzondere bacterie met grote invloed

De Lactobacillus reuteri is volgens Anna een van die micro-organismen die meer aandacht verdienen. “Deze bacterie komt door onze westerse voeding en leefstijl steeds minder voor,” legt ze uit. “Toch heeft hij veel gunstige eigenschappen. Hij produceert stoffen zoals reuterine en organische zuren, die schadelijke bacteriën in de darmen geen kans geven.”
Daarnaast versterkt deze bacterie het immuunsysteem en helpt hij de darmbarrière gezond te houden. “Dat is cruciaal,” zegt Anna. “Als de zogenaamde tight junctions – de verbindingen tussen darmcellen – te open worden, kunnen ongewenste stoffen en bacteriën in de bloedbaan terechtkomen. Dat leidt tot ontstekingsreacties, ook elders in het lichaam.”

De darm als poort naar gezondheid

De invloed van een gezonde darm reikt ver. Mensen die Lactobacillus reuteri gebruiken, merken volgens Anna soms ook verbeteringen aan hun huid. “Dat komt doordat ontstekingsreacties via de darmen minder worden. De huid weerspiegelt vaak wat er binnenin gebeurt.”
Ze benadrukt dat het herstellen van de darmbalans tijd kost: “Gemiddeld duurt het drie maanden voordat nieuwe bacteriën zich goed hebben gevestigd. Het is een proces van evenwicht vinden – bacteriën moeten leren samenleven.”

Evenwicht is de sleutel

Anna ziet de darm als een levend ecosysteem waarin balans centraal staat. “Er zijn altijd ook minder gunstige bacteriën aanwezig, zoals E. coli of Clostridium. Dat is niet erg, zolang de verhoudingen maar kloppen. Gezondheid is eigenlijk een kwestie van harmonie: als het microbioom floreert, floreren wij ook.”