Een derde van de Nederlanders voelt zich vermoeid, terwijl er geen sprake is van ziekzijn. Een belangrijke oorzaak is het eten van teveel bewerkte koolhydraten (snelle suikers). Dit leidt tot een flinke daling van de bloedsuikerspiegel na enige tijd.

Hier zijn goede tips van Juglen Zwaan:
(1) Eet als je trek tussendoor heb liever een klein handje pinda’s of noten. Dan blijft je bloedsuikerspiegel stabieler.

(2) Kom in beweging als je je moe voelt. Op de bank gaan zitten kan het probleem verergeren.

(3) Druk niet de snoozeknop in, als je wekker af gaat. Ga voortaan eerder naar bed.

(4) Teveel slapen is net zo slecht als te weinig, dus mik op ongeveer zeven uur per nacht. Ga op de goede tijd slapen, liever niet ’s middags.

(5) Zorg er ook voor dat je ’s avonds niet teveel prikkels krijgt.

(6) In LED-verlichting zit veel blauw licht. Dim het licht ’s avonds een beetje. Gebruik FLUX als app op je smartphone, die het blauw licht ’s avonds laat verminderen.

(7) Het kan zijn dat je niet zo goed kan tegen gluten, die kunnen maken dat je immuunsysteem van slag raakt. Dat kost energie. Datzelfde geldt voor melkproducten. Je kunt proberen een beruchte voedingsgroep (brood of zuivel) een aantal dagen weg te laten om na te gaan of dit invloed heeft op je energieniveau.

(8) Zorg ervoor dat je voldoende energie (calorieën) binnenkrijgt.

(9) Vermijd niet hete eten vetten, die een bron zijn van vitamine D die energie geeft.

(10) Drink voldoende water per dag, ook als je geen dorst voelt. Water is verantwoordelijk voor veel processen in je lichaam.

Beluister het interview met Juglen: