Hoe is via voeding diabetes type 2 om te buigen? Luister naar de visie van Ralph Moorman via de balk hieronder.

Ralph legt uit dat je via je leefstijl diabetes type 2 kunt uitlokken. Sommige mensen ontwikkelen langzamerhand insulineresistentie.
Als het bloedsuiker te hoog wordt, is er telkens ook sprake van een dip in het bloedsuiker. Het hormoon insuline zorgt er normaal gesproken voor dat suiker in het bloed verlaagd wordt, opdat suiker in de cel wordt opgeslagen als glycogeen of vet.

Aan diabetes type 2 zijn andere ziekten gelinkt. Het is daarom van het grootste belang om diabetes te voorkomen of om te buigen.

Als slanke mensen diabetes krijgen, zou er ook sprake kunnen zijn van een vorm van type 1 diabetes. Die komt dan op latere leeftijd voor. LADA heet dit. Het staat voor Latent Autoimmune Diabetes of the Adult. Het is een vorm van diabetes type 1 bij volwassenen, die geleidelijk begint. De oorzaak is een stoornis in de afweer. Deze mensen zouden meer hebben aan insuline dan aan Metformine.

Het kan ook gaan om mensen die vaak gestrest zijn en bij wie de darmwerking slecht is.

Belangrijk voor de aanpak van diabetes type 2: afvallen, reductie van stress, toename van lichaamsbeweging. Vooral krachttraining is goed. Zorg ervoor dat je alleen onbewerkte voedingsmiddelen eet.

Zorg dat je voedingsmiddelen eet die niet tot laaggradige ontsteking leiden. Als je je ontwikkelt richting diabetes type 2 (dus insulineresistent wordt) moet je veel vezelrijke koolhydraatbronnen tot je nemen. Vermijd dan wel koolhydraten waar de vezels uitgehaald zijn, zoals: witte rijst en witte pasta. Vezels zorgen er namelijk voor dat je bloedsuiker niet zo snel stijgt. Mocht je toch witte rijst willen eten, neem er dan veel groenten met vezels bij of eet er olijfolie bij.
Zorg er hoe dan ook voor dat je glucose en fructose vermijdt.