Casper Beukema, orthomoleculair kPNI-therapeut en eigenaar van Food4Medicine in Middelburg, deelt zijn diepgaande kennis over rood-licht-therapie en de positieve effecten ervan op de gezondheid. In het interview vertelt Casper Beukema hoe deze therapie veelbelovende resultaten oplevert.

Het volledige interview met Casper Beukema kun je beluisteren via de balk.

 

Hoe werkt rood-licht-therapie?

Casper vertelt hierover het volgende: 
Licht, een vorm van elektromagnetische straling en energie, heeft verschillende golflengtes die corresponderen met diverse kleuren. Casper legt uit dat rood licht en nabij-infrarood licht diep in de huid en weefsels doordringen. Deze eigenschap maakt rood-licht-therapie buitengewoon effectief bij het stimuleren van de cellulaire energieproductie.
Casper illustreert het tweeledige effect van rood licht op de mitochondria, de energiefabrieken van de cellen. Het licht schijnt op het cytochrome C, vergelijkbaar met een rem op een fietsketting, waardoor de mitochondria meer zuurstof aantrekken en de energieproductie verhoogt. Tegelijkertijd stimuleert het licht het Nrf2-systeem. Dat leidt tot de vorming van antioxidanten die de mitochondria beschermen tegen oververhitting.

Voordelen rood-licht-therapie

De voordelen van rood-licht-therapie zijn uitgebreid onderzocht en omvatten huidverbetering, spiergroei, versneld spierherstel en zelfs positieve effecten op testosteronniveaus. Casper benadrukt dat de dosering van het licht de sleutel is tot het bepalen van het effect. Sporters die rood-licht-therapie toepassen, hebben bijvoorbeeld significante spiergroei ervaren, zoals blijkt uit recente onderzoeken.

Toepassingen

De therapeutische toepassingen van rood-licht-therapie zijn divers, variërend van fytotherapie tot massages. Casper wijst op het belang van regelmatige sessies gedurende enkele weken voordat de effecten merkbaar worden. Hij vergelijkt het met blootstelling aan de zon, waarbij consistentie het gewenste resultaat oplevert.

Intrigerend is het feit dat rood licht en infraroodlicht niet alleen via lampen beschikbaar zijn, maar ook via gezichtsmaskers zonder ventilatoren, waardoor ze veilig op de huid kunnen worden aangebracht. Beukema benadrukt dat het vermijden van schadelijke straling, zoals elektromagnetische straling (EMF), essentieel is voor een effectieve behandeling.

Tot slot wijst Beukema op de bredere toepassing van rood-licht-therapie, waaronder het aanpakken van winterdips, ooggezondheid, schildklierproblemen en meer. Hij concludeert dat de veelzijdigheid van deze therapie, met zowel lokale als systemische effecten, deuren opent naar nieuwe benaderingen van gezondheidsbevordering.