Richard de Leth vertelt hoe je het beste meditatie kunt inzetten. Beluister het interview via deze balk:


Richard vertelt dat de kunst van meditatie is om klein te starten. Eén minuut per dag mediteren kan al genoeg zijn. Het gaat om ‘vertragen’, waardoor een betere balans ontstaat. Ook wandelen en zelfs afwassen kunnen ingezet worden als vorm van meditatie, maar zittend mediteren lijkt Richard nog het beste. Let op je ademhaling, waardoor je verbinding maakt met het parasympatisch zenuwstelsel. Dankzij meditatie verbetert de doorbloeding binnen de hersenen, zo vertelt Richard.

Veel mensen missen het gevoel van rust en voldoening. Ze zijn gejaagd. Velen verdoven hun spanning door dat wat dopamine verhoogt: via alcohol, seks, social media, beeldschermen en games. Mediteren kan dan helpen om de rust te vinden, die helpt om te kunnen komen tot dat wat echt belangrijk is in het leven. Mediteren kan er ook toe leiden dat je meer endorfine aanmaakt, wat een geluksgevoel en innerlijke rust oplevert.

Meditatie zou je het beste kunnen inplannen in je agenda. Dan heb je een stok achter de deur. Gebruik eventueel bepaalde apps: Meditation moment, Headspace en Calm, die een anker voor je kunnen zijn. Doe je ogen dicht, luister naar de app en volg je ademhaling. Gedachten zijn wolken aan de horizon, dus niet blijvend.