Hanno Pijl, endocrinoloog en hoogleraar diabetologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum, deelt inzichten over de subtiele signalen die kunnen wijzen op de ontwikkeling van diabetes type 2. In het interview benadrukt hij dat diabetes type 2 zich vaak sluipend en onopgemerkt kan ontwikkelen, waardoor vroege detectie cruciaal is.

Beluister het interview via de link hieronder.

 

Eerste symptomen 

Volgens Hanno zijn vermoeidheid, verhoogde dorst en frequent urineren enkele van de eerste symptomen die mensen kunnen ervaren als ze zich in de richting van diabetes type 2 ontwikkelen. Hoewel deze symptomen op zichzelf kunnen voorkomen en niet altijd direct worden gekoppeld aan diabetes, is het belangrijk om ze serieus te nemen. Dat geldt vooral als er andere risicofactoren aanwezig zijn, zoals een familiegeschiedenis van diabetes.

Aanlegfactoren

Hanno benadrukt het belang van bewustzijn van familiale risico’s en genetische aanleg. Mensen met een familiegeschiedenis van diabetes type 2 hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van de aandoening. Hij moedigt individuen met een dergelijke genetische aanleg aan om proactief te zijn in het monitoren van hun gezondheid, met name door regelmatig hun bloedsuikerspiegel te laten controleren.

Overgewicht

Een ander belangrijk punt dat Hanno onderstreept, is het verband tussen overgewicht en het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2. Met name rond de buikstreek is een slecht teken. Het vet dat zich ophoopt rond de buikorganen kan leiden tot insulineresistentie. Dat is een belangrijke factor bij de ontwikkeling van diabetes. Het handhaven van een gezond gewicht en het vermijden van obesitas zijn daarom essentieel in de preventie van diabetes type 2.

Voedingspatroon

Naast gewichtsbeheersing en regelmatige lichaamsbeweging benadrukt Hanno het belang van een gebalanceerd dieet en gezonde voedingsgewoonten. Het verminderen van de consumptie van suikerhoudende dranken en bewerkte voedingsmiddelen kan het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 helpen verminderen. Dit geldt ook voor het eten van een voedzaam dieet rijk aan groenten, fruit en volle granen.

In het licht van deze inzichten benadrukt Hanno het belang van preventieve maatregelen en een proactieve benadering van gezondheidszorg. Door bewust te zijn van de vroege tekenen van diabetes type 2 en actie te ondernemen om risicofactoren te beheersen, kunnen individuen hun gezondheid beschermen.