Natuurgeneeskundige en farmaceutisch wetenschapper Cindy de Waard vertelt in een radio-interview over de link tussen voeding en ADHD-symptomen.

Het gesprek met Cindy beluister je via deze balk hieronder.

Cindy vertelt het volgende:
Het komt voor dat voedingsovergevoeligheden een rol spelen als het gaat om verklaring van ADHD, een stoornis van onder andere de aandacht/concentratie. Deze mogelijke verklaring ligt wat meer voor de hand als bij het kind ook darmklachten spelen. Dit probleem kan dan aanleiding geven tot een laaggradige ontstekingsreactie.

Een ander deel van de kinderen met ADHD heeft tekorten aan omega-3-vetzuren, vooral aan EPA. Bloedonderzoek kan aantonen of er sprake is van een tekort aan EPA. Een huisarts zou dit op verzoek kunnen aanvragen.
Uitslagen van overige onderzoeken naar eventuele tekorten van andere voedingsstoffen en ADHD zijn niet eenduidig. Sommige studies zien verbanden met vitamines B en magnesium.

Cindy vertelt dat soms voor kinderen met ADHD geldt dat de darmflora uit evenwicht. Dit is dan aan te pakken met prebiotica of probiotica.

Hulpverleners van GGZ-instellingen zouden bij een intake kunnen navragen of er aanwijzingen zijn voor intoleranties in voedingsmiddelen en darmklachten. Kinderen met gedragsproblemen blijken sowieso eenzijdig te eten. Het is dan een uitdaging om deze kinderen meer gevarieerd te laten eten: vezelrijk, meer groenten.