Els Cornelis, orthomoleculair therapeut, belicht de verschillende vormen van oestrogeen en legt de nadruk op het belang van antioxidantensupplementen voor vrouwen met genetische varianten die vatbaarder zijn voor schadelijke effecten van oestrogeen.

Het gesprek met Els beluister je via deze balk:

 

Oestrogeenvarianten en detox

Els benadrukt het belang van het omzetten van krachtige vormen van oestrogeen naar minder schadelijke vormen met behulp van DIM (Diindolylmethaan) of broccoli-extract, wat kan helpen bij het verminderen van klachten bij vrouwen met oestrogeendominantie.

Genetische varianten en antioxidanten

Els legt uit hoe genetische varianten invloed kunnen hebben op de productie van antioxidanten in het lichaam. Zij adviseert vrouwen met deze varianten om hun dieet aan te vullen met antioxidantrijke voedingsmiddelen en supplementen, zoals resveratrol en groene thee-extract.

Individueel gezondheidsadvies

Els benadrukt het belang van individuele gezondheidsanalyses om inzicht te krijgen in de genetische aanleg en huidige gezondheidssituatie. Daardoor kunnen vrouwen gerichte interventies toepassen om mogelijke gezondheidsproblemen te voorkomen of te verminderen.

Het eerste deel van het gesprek met Els kun je hier horen:

 

Sommige vrouwen maken zich zorgen over een teveel aan oestrogeen. Dat is vaak gerelateerd aan genetische variaties die invloed hebben op de enzymen die oestrogeen moeten afbreken. Els benadrukt het belang van genetische analyses om te begrijpen of genetische factoren een rol spelen bij oestrogeendominantie en gerelateerde gezondheidsklachten.

Genetische tests en symptomen

Symptomen van oestrogeendominantie variëren van endometriose tot premenstrueel syndroom en kunnen zelfs het risico op borstkanker verhogen. Een genetische analyse kan helpen bij het identificeren van varianten in enzymen die betrokken zijn bij het ontgiften en omzetten van oestrogenen. Dat is  essentieel voor het ontwikkelen van gepersonaliseerde behandelplannen.

Voeding en supplementen als mogelijke oplossing

Door voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan magnesium en methyleringsstoffen. En door het aanvullen van glutathion en andere antioxidanten, kunnen vrouwen hun genetische aanleg voor oestrogeenproblemen effectief aanpakken.