Arts en onderzoeker William Cortvriendt vertelt in een radio-interview over de waarde van omega-3-vetzuren in de strijd tegen kanker.

Beluister het interview via deze balk:

Omega 3-vetzuren (EPA en DHA) kennen we als visolie. Deze vetzuren komen ook voor in verschillende noten en in vlees, mits het vee met gras is gevoed. Omega-3 en omega-6-vetzuren zijn voor ons beiden essentieel. Deze zou je binnen moeten krijgen in de verhouding 1:1. Echter, we krijgen veel teveel omega-6-vetzuren binnen, namelijk doorgaans in de verhouding 1:10 of 1:20. Dit leidt tot het bevorderen van ontstekingsreacties in het lichaam. We weten dat ontstekingen vaak aak kanker voorafgaan.

Omega-3-vetzuren zijn in te zetten ter preventie bij hart- en vaatziekten en ontstekingsremmers bij gewrichtsklachten. Bevolkingsonderzoeken geven aanwijzingen dat omega 3-vetzuren het ontstaan van kanker zouden kunnen voorkomen. Laboratoriumonderzoeken en dierproeven wijzen erop dat deze mogelijk ook als therapie tegen kanker kunnen worden ingezet.

Bij bestaande kanker zijn er vooral bij dikke darmkanker aanwijzingen dat supplementen met omega 3-vetzuren ook effectief kunnen zijn bij bestaande kanker.
In sommige onderzoeken gaf men de proefpersonen 1 gram omega-3-vetzuren per dag, wat relatief aan de lage kant lijkt. Een portie vette vis bevat al gauw 7 gram omega-3-vetzuren. In nieuwere onderzoeken geeft men hoge doseringen van 2-3 gram omega-3 per dag, die veel effectiever lijken. Dit komt overeen met tot tien capsules visolie per dag. Het eten van vette vis heeft daarom eigenlijk de voorkeur.

William geeft aan dat het te overwegen is om hoge doseringen met omega-3-vetzuren als supplement in te nemen tijdens en enkele dagen tot na chemotherapie, die een gifstof inhoudt. Het gaat dan om 5-10 gram per dag. De reden hierachter is dat voorkomen wordt dat de kans lager wordt dat kankercellen die niet gedood worden in de chemotherapie verdere schade berokkenen. Ook in dit proces remmen omega-3-vetzuren de ontstekingsreacties.

William heeft het ook over resolvines. Maar deze zijn nog niet beschikbaar als supplement of medicijn. Resolvines lijken nog wel sterker te werken dan omega-3-vetzuren ter ombuiging van ontstekingsreacties. Resolvines zijn stoffen die in ons lichaam zelf kunnen worden gemaakt uit omega 3-vetzuren. Behalve in vette vis zitten deze ook gewoon in alledaagse voeding, zoals in noten, vlees en zuivel afkomstig van met gras gevoederd vrij rondlopend vee.