In het programma geeft Lianne Maan informatie over laaggradige ontstekingen. Wat zijn dit en hoe komt het dat deze schade berokkenen?

Het gaat om problemen die niet overduidelijk aanwezig zijn en iets heel anders zijn dan een acute ontsteking, die aan roodheid en zwelling herkenbaar is. Het gaat bij laaggradige om een milde vorm die nauwelijks in het bloed aan te tonen is. Toch liggen laaggradige ontstekingen aan de basis van veel leefstijl gerelateerde ziektebeelden, zoals: kanker en hart- en vaatziekten.
De ontstekingsreacties leveren schade op aan weefsels. Deze lossen zichzelf niet op, zoals dat wel het geval is bij een acute ontsteking.
Belangrijke veroorzakers van laaggradige ontstekingen zijn: chronische stress en het eten van veel bewerkte voedingsmiddelen.Wie vaak sterk bewerkte voeding een, krijgt veel fructose binnen die laaggradige ontstekingen kan aanwakkeren. Fructose kan namelijk overgewicht rond het buikgebied veroorzaken, waarbij het buikvet ook op zichzelf ontstekingsreacties teweegbrengt. Omega-3-vetzuren zijn ontstekingsremmend. Een teveel aan omega-6-vetzuren kunnen ontstekingen bevorderen.

Om de problemen om te buigen, zou je de bron van chronische stress moeten aanpakken. Ook kun je het beste kiezen voor het eten van zoveel mogelijk onbewerkte producten, met accent op het eten van groenten en fruit.