Via leefstijlmaatregelen is de mondgezondheid te optimaliseren, zo vertelt Lianne Maan. Het interview met Lianne kun je beluisteren via de link hieronder.

Suikerproducten kun je het beste vermijden, omdat met microbioom in de mond wijzigt onder invloed van suiker. Het microbioom in de mond is van groot belang om het evenwicht van bacteriën goed te houden. Het is nog niet zo bekend of probiotica voor de mond helpend is. Lianne verwacht wel dat in de toekomst steeds meer producten met probiotica voor de mond onderzocht worden. Er zijn wel al wat probioticaproducten op de markt die specifiek voor de mond zijn bedoeld. De bedoeling hiervan is dat pathogene bacteriën dan minder kans krijgen, waardoor de vorming van tandplak wordt geremd. Door verstoringen in het microbioom van de mond kunnen gaatjes ontstaan en kan het tandvlees gaan ontsteken.

Net zoals in de darm maken gezonde bacteriën in de mond stoffen aan, zoals butyraat aan. Dat is een kortketenvetzuur. Probiotica kunnen helpen om ontstekingen in de mond tegen te gaan. Als het immuunsysteem in de darmen rustig wordt, is dat ook goed voor de mondgezondheid. We hebben overigens een specifiek mondflora, dat qua samenstelling anders is dan het darmflora.