Spirulina is volgens orthomoleculair deskundige Wouter de Jong superfood #1. Hij noemt het de koning van alle superfoods, omdat het zo’n rijk voedingsmiddel is. Het bevat antioxidanten, vitaminen en mineralen in geconcentreerde vorm, inclusief veel jodium.

Beluister het interview met Wouter de Jong via de balk hierboven

Spirulina is een alg die in zout water leeft. Deze is volgens Wouter te beschouwen als optimale voeding. Je kunt kiezen voor poeder, tabletten en capsules. In poedervorm is de smaak van Spirulina wel overweldigend. Je zult eraan moeten wennen, als je de smaak voor het eerst proeft.

Dosering

Van Spirulina heb je zo ongeveer 10 gram per dag nodig, wat zou overeenkomen met 20 tabletten per dag. Pas bij dergelijke dosis ga je het effect merken.
Er zijn studies gedaan naar de effecten op vermoeidheid. Hierin is de wenselijke dosis duidelijk geworden.
Van Chlorella heb je 2 tot 5 gram per dag nodig.

Wijze van innemen

Wouter lost spirulina op in kokoswater, opdat het redelijk te drinken is. Je zou het ook in vruchtensap kunnen oplossen. Het gaat ook om wennen aan de smaak.

Ontgiftende werking Chlorella

Chlorella is een zoetwateralg. Daar reageert niet iedereen goed op. Sommigen kunnen last krijgen van buikkrampen, doordat het een sterk ontgiftende werking heeft. Er zijn meerdere soorten. De vulgaris-soort heeft een dunne celwand, wat de chlorella goed op te nemen maakt. . Chlorella wordt weleens de interne reiniger genoemd, vanwege het hoge gehalte aan chlorofyl oftewel bladgroenkorrels.

Deze algen worden in zonnige, warme gebieden gekweekt.

Verbetert immuniteit

Onderzoekers van Yonsei University in Zuid-Korea ontdekten dat Chlorella vulgaris het immuunsysteem verbetert en Natural Killer-cellen activeert. De kans dat Natural Killer-cellen kankercellen of ziektekiemen uitschakelen neemt daardoor toe.

Juglen Zwaan over Spirulina

“Ik neem elke ochtend 3 tot 6 gram spirulina. Je kunt kiezen voor poeder – wat de krachtigste manier is, omdat het direct door je lichaam wordt opgenomen – en het toevoegen aan je sappen en smoothies. Als je niet elke dag sap of smoothies neemt, kun je tabletten gebruiken. Je kunt je dosis aanpassen al naar gelang je energieniveau, je activiteiten en je dieet”

Juglen geeft ook aan dat Spirulina effectief is voor mensen met spijsverteringsproblemen. Het helpt de opname van voedingsstoffen door het lichaam te bevorderen.