Hoe zijn problemen met je gewicht te verklaren, als je te zwaar bent? Richard de Leth van OERsterk deelt zijn inzichten hierover en heeft raad.

Beluister het interview met Richard via de link hieronder

Richard geeft je als eerste mee dat het overgewicht niet je eigen schuld is. Dikke mensen zijn “normaal in een abnormale omgeving“. We hebben nu eenmaal een hang naar zoet en zout, omdat we genetisch nog zijn zoals de oermens. Die moest zien te overleven. In de omgeving waren koude en gevaar. Men moest veel bewegen om eten te verzamelen. Echter, nu in onze tijd is er een doorlopende overvloed aan eten, dat je overal ziet of ruikt. Richard zegt dat we nu ten onder gaan aan ons eigen instinct, aangezien we niet alleen voortdurend eten: we eten ook de verkeerde dingen.

Grijp niet naar de bewerkte koolhydraten, want die zijn funest voor je gezondheid.

Het is interessant om te weten wat voeding doet met onze darmen. De darmflora breng je uit balans met bewerkte koolhydraten. Daardoor verander je ook twee hormonen die het hongergevoel bepalen. Dit zijn ghreline en leptine.

Aan de andere kant geldt dat je je goede darmbacteriën de juiste voeding kunt geven. Vezels zijn noodzakelijk voor groei van de juiste bacteriën in je darmen. Je herstelt dan alle onbalans qua hormonen. Je krijgt dan vanzelf trek in nòg meer gezonde voeding. Als voorbeelden noemt Richard: zoete aardappel, groenten als pastinaak en pompoen, eieren, gevogelte, noten, zaden, zeegroente en roomboter. Je kunt je voedingspatroon met kleine stappen verbeteren.

Ga geen boodschappen doen als je trek hebt. Immers, dan is er kans dat je verkeerde producten in je mandje stopt. Bescherm jezelf in de supermarkt.

De genen van bacteriën noemen we het microbioom. Eten is informatie. Er treedt communicatie op met de darmbacteriën. Je beïnvloedt deze effecten via je voeding.