Stress kan je voelen in de vorm van nervositeit in je lichaam. In de traditionele Chinese geneeswijze (TCM) spreekt men dan van ‘hitte’. Martina Capousek legt in een radio-interview uit hoe je daar zelf van af kunt komen.

Het interview met Martina kun je beluisteren via de balk hieronder.

Wees je bewust van de stressbron

Martina raadt het je aan om stil te staan bij de bron van stress, als je nervositeit ervaart. Dit kunnen zijn: een leidinggevende die te hoge druk oplegt. Ga na of je er iets aan kunt doen door in gesprek te gaan. Je gefrustreerd voelen is ingekapselde boosheid, een teken voor jou dat je in beweging zou moeten komen. Als je in beweging komt, raakt je deze boosheid kwijt. Doe je dat niet, dan kun je last krijgen van bijvoorbeeld hoofdpijn, een hoge bloeddruk.

Yin yoga: geschikt voor gevoelige mensen

Als je een gevoelig mens bent, ben je misschien ook niet assertief genoeg. De emotie kun je dan wel omzetten via acupunctuur of Yin yoga. Die helpen je om ongezonde energie te verliezen.

Er is veel overlap tussen Yin yoga en acupunctuur. Bij Yin yoga rek je niet alleen je spieren, maar ook het bindweefsel. Dat weefsel is de plek waar het lichaam emotie opslaat. Yin yoga is een vorm waarbij iedere houding 3-5 minuten aangehouden wordt. Je zou wekelijks naar een les kunnen gaan en af en toe thuis de houdingen toepassen.

Chi Kung kan ook gunstig werken bij ‘hitte’.