Therapeute Alie Wouda-van der Tuin vertelt in een interview met ons wat je kunt doen om het hart gezond te houden. Ook vertelt Alie over het beperken van schade aan het hart en het voorkomen van een nieuwe hartaanval.
Voor meer informatie over dit onderwerp en het volledige interview met therapeute Alie Wouda-van der Tuin, kunt je de opname beluisteren.

Oorzaken van een hartaanval

Alie vertelt het volgende:
Blokkades in de bloedtoevoer naar het hart veroorzaken een hartaanval. Dit resulteert in zuurstoftekort en beschadiging van de hartspier. Na een hartaanval kan gezond hartweefsel worden vervangen door littekenweefsel, wat permanente hartproblemen en overlijden kan veroorzaken. Daarom is het van groot belang om snel te handelen en de schade te beperken. Bepaalde nutriënten kunnen beschermen tegen een hartaanval, de schade verminderen en het risico op een nieuwe hartaanval verkleinen.

Symptomen

De symptomen en waarschuwingstekens van een hartaanval kunnen verschillen per persoon. Pijn op de borst is niet altijd het voornaamste symptoom, vooral niet bij vrouwen. Een hartaanval kan ook optreden zonder duidelijke pijn op de borst. Dit wordt een stille hartaanval genoemd. De symptomen kunnen geleidelijk opkomen of plotseling verschijnen. Ze kunnen onder andere bestaan uit pijn op de borst, pijn die uitstraalt naar andere delen van het lichaam, ademnood, zweten, brandend maagzuur, duizeligheid en bewustzijnsverlies.

Hartaanval bij vrouwen

Bij vrouwen komen vaak niet-typische symptomen voor, waardoor ze de hartaanval mogelijk verwarren met griep of reflux. Vrouwen hebben vaak geen vernauwingen van de kransslagaders. Maar een verminderde bloedstroom in de kleinere bloedvaten die rechtstreeks naar het hart leiden. Dit wordt coronaire micro vasculaire disfunctie genoemd. Het kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, zoals: hoge bloeddruk, diabetes, overgewicht, stress en roken. Deze aandoening wordt vaak niet opgemerkt bij angiografie, een röntgenfoto van de bloedvaten.

Voedingsstoffen

Er zijn bepaalde nutriënten die een gunstig effect kunnen hebben op coronaire micro vasculaire disfunctie. Daarbij gaat om: omega-3 vetzuren, L-carnitine, alfa-liponzuur, coënzym Q10, magnesium, vitamine C, vitamine E, resveratrol en flavonoïden.

Je kunt hier het e-book van Alie Wouda-van der Tuin downloaden: