Is het gezond voor je om melk te drinken? Dat hangt van onder andere je leeftijd uit, legt natuurarts Trudy Vlot uit.

Beluister hier het interview met Trudy:

Kwark en yoghurt zijn gefermenteerde melkproducten, wat betekent dat ze beter verteerbaar zijn dan melk dat veel lactose (melksuiker) bevat. Hoe langer iets gefermenteerd is, hoe meer lactose is omgezet. De ouder wordende mens heeft minder van het enzym lactase in het maag- en darmstelsel dan de jongere mens. Daardoor kan de oudere minder goed de lactose in melkproducten omzetten. Het gebruik van melk is dan af te raden.
In het algemeen hebben Westerse mensen meer lactase dan Aziaten.
Calcium in koemelk is grof van structuur, waardoor dit mineraal minder goed in het lichaam op te nemen is dan calcium uit groentes. Calcium en magnesium moeten in een bepaalde verhouding binnenkomen. Als je veel calcium uit zuivel binnenkrijgt, zou je er ook voor moeten zorgen dat de inname van magnesium voldoende is. Beste bron van magnesium: groene bladgroentes.