Welke kruiden vindt Wouter de Jong het meest interessant? Je kunt zijn antwoorden beluisteren via de balk hieronder.

Kruiden bevatten honderden werkzame stoffen, zo vertelt Wouter. Dikwijls wordt een extract van kruiden gestandaardiseerd, wat wil zeggen dat op het label staat hoeveel van een bepaalde stof erin zit. De stoffen hebben een modulerende werking.
Wouter geeft aan dat voor elke mens verschillend is welk kruid goed werkt of geen effect heeft. Om dit te verklaren heeft Wouter het idee dat deze individuele verschillen samenhangen met afkomst en dus met het DNA.

Naast giftige kruiden zijn er tonische kruiden die je levenslang kunt gebruiken, zoals de Reishi-paddenstoel. Reishi bevat beta-glucanen die de weerstand stimuleren. Andere kruiden hebben een krachtig effect, wat betekent dat je deze niet levenslang kunt innemen, maar alleen voor korte tijd. Denk daarbij aan Echinacea en Sint Janskruid.

Voor veel mensen vormt hooikoorts een groot probleem. Histamine geeft deze klachten. Het kruid Scutellaria zorgt ervoor dat mestcellen minder histamine afgeven, wat kan leiden tot afname van de symptomen bij hooikoorts. Nigella Sativa oftewel zwarte komijn in gedroogde vorm of als olie heeft ook een positief effect op het immuunsysteem en verlaagt histamine, waardoor je hooikoortsklachten kunnen afnemen.

Een interessant tonisch kruid is de Chaga paddenstoel (zie de foto linksboven), waarvan je thee kunt zetten. Deze groeit op wilgenbomen. Hierin zitten betulinezuur en beta-glucanen. Chaga stimuleert de productie van cytokines.

Brandnetel werkt vochtafdrijvend, als het gezet wordt als thee. Het kan gunstig zijn voor mensen die veel vocht vasthouden. Dit kruid activeert ook de lymfe, wat het vocht afdrijven verklaart.

De brandnetelwortel is interessant voor mannen die meer direct beschikbaar vrij testosteron willen verkrijgen. De wortel van de brandnetel is ook goed voor de prostaat. Het SHBG gaat namelijk omlaag. Testosteron gebonden aan SHBG is niet actief. Alleen vrije testosteron, dat niet aan SHBG gebonden is, is actief. Dankzij de brandnetelwortel vindt geen binding van vrij testosteron aan de haarwortel plaats, zodat de kans op haaruitval door gebruik van de brandnetelwortel niet toeneemt.