Alles wat rauw gegeten kan worden, zou je rauw moeten eten, zodat je minstens de helft ongekookt eet. Dat raadt Stefaan de Wever aan van groenedag.org. Het eten van meer rauwe groenten zorgt ervoor dat het lichaam meer enzymen en mineralen binnenkrijgt. Dit is gunstig voor je gezondheid.

Binnen de fruit- en groentesoorten geldt dat je erwten, bonen, aardappels en pompoenen altijd moet koken. Dat geldt ook voor zetmeelrijke knollen en vruchtgroenten. De zetmeel daarin kun je in rauwe vorm niet goed verteren.
Koken kan ook de smaak ten goede komen. Dit komt doordat het zetmeel daardoor een zoetere smaak krijgt. Verder is veel rauw te eten, maar dat geldt dan weer niet voor artisjokken.

Stefaan raadt aan dat je niet zondermeer van 20% naar 80% groenten/fruit kan overstappen, maar je kunt in elk geval beginnen met een fruitontbijt. Eet bij elke maaltijd iets van groenten. Ook bij de lunch.
Verder kun je denken aan rauwe en gekookte soepen en smoothies. Dat zijn manieren om ervoor te zorgen dat je meer fruit & groenten gaat eten.

Elke groente- en fruitsoort heeft specifieke heilzame kenmerken. Zelfs aardappels zijn prima vanwege de goede natrium- en kaliumbalans. Ze gaan ook verzuring in het lichaam tegen.

Beluister interviews met Stefaan de Wever: