Wouter de Jong vertelt in een radio-interview over de waarde van melatonine.


Wouter noemt melatonine een fantastische stof. Deze maakt deel uit van de groep van hormonen. Het wordt het slaaphormoon genoemd. Overdag bouw je slaapschuld op, die wel als eerste nodig is om in slaap te kunnen vallen. Melatonine is het signaal (“een startschot”) dat je dan helpt om slaap te mogen vallen.

Bij het stijgen van de leeftijd neemt de aanmaak door het lichaam af. Op jonge leeftijd maak je het nog veel aan. Op oudere leeftijd echter niet, waardoor het in slaap vallen moeilijk kan worden.

Uit studies blijkt dat je maar weinig melatonine als supplement nodig hebt om gemakkelijk in slaap te kunnen vallen, namelijk: 0,1 tot 0,3 milligram. In natuurlijke vorm vind je het in goji-bessen, kersen en pistachenoten.

Wouter geeft aan dat het voor goede slaap van belang is dat je ’s avonds je ogen niet meer blootstelt aan blauw licht. Dit kun je bereiken via een speciale bril die blauw licht (in de avond) blokkeert. Verder lijkt het het beste dat je je lichaam ertoe aanzet dat het melatonine aanmaakt. Echter, een supplement met melatonine blijkt de eigen aanmaak niet tegen te gaan. Kies dan voor de laagste dosering. Melatonine is immers een hormoon, dus een krachtig middel.

Het is overigens een interessante stof voor wie anti-aging nastreeft.