Anna Kruyswijk vertelt wat te doen is aan de te traag werkende schildklier. Het meest gebruikte medicijn is thyrax, T4-schildklierhormoon. Eigenlijk zou ook T3-hormoon ingenomen moeten worden, vindt Anna, omdat alleen T4 innemen onvoldoende kan zijn.

Je kunt er bij een te traag werkende schildklier voor zorgen dat je voldoende eiwitten en andere basisstoffen binnenkrijgt. Dat zijn eiwitten. Extra jodium kun je kopen via kelptabletten.
Een aantal mensen krijgt teveel broom binnen, dat tot dezelfde groep halogenen hoort als jodium, namelijk de halogenen. In zijn werking kan jodium dwarsgezeten worden door stoffen uit deze groep, die naast jodium en broom ook bestaat uit fluor en chloor. doordat teveel broom, chloor of fluor binnenkomt. De kans op een teveel broom is bijvoorbeeld aanwezig bij mensen die bewerkt supermarktvoedsel met deegverbeteraars. Broom zit ook in vlamvertragers die in bijvoorbeeld waarmee bankstellen en matrassen zit worden behandeld. Teveel fluor zou je kunnen binnenkrijgen via tandpasta. Een overmaat aan fluor kan bij kinderen de intelligentie negatief beïnvloeden, zo is uit onderzoek duidelijk geworden.
Het probleem met fluor of broom gaat is dat deze dan op de plaats gaan zitten van jodium, waardoor de schildklier in haar functie verstoord wordt.