Aderverkalking, ook wel bekend als atherosclerose, is voor veel mensen de belangrijkste doodsoorzaak boven de 75 jaar. Casper Beukema, orthomoleculair therapeut, legt uit hoe mineralenafzettingen in de bloedvaten kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.
Het is een toestand waarbij je gladde spieren van je bloedvaten mineraalafzettingen krijgen,” aldus Casper Beukema.

Luister naar het gesprek met Casper:

 

Calcium en cholesterol: de dubbele bedreiging

Bij schade aan de bloedvaten komen stoffen vrij die het bloedvat plakkerig maken en bloedstolling bevorderen. Cholesterol wordt hierbij gebruikt als een soort noodreparatieset, maar kan ook bijdragen aan de vorming van plaques in de bloedvaten. “Cholesterol probeert de wond te dichten, maar maakt de binnenkant van de bloedvaten plakkerig, waardoor calcium en andere stoffen vast kunnen plakken,” legt Casper uit.

Vitamine K2: de calciumfluisteraar

Een tekort aan vitamine K2 kan ertoe leiden dat calcium zich ophoopt in de bloedvaten in plaats van in botten en tanden. Casper benadrukt het belang van deze vitamine: “Vitamine K2 werkt als een calciumfluisteraar, die calcium door je bloedvaten heen naar de juiste plaatsen in je lichaam leidt.” Een combinatie van vitamine D en K2 wordt aangeraden om een gezonde calciumhuishouding te behouden.

Het belang van B-vitamines

Casper  wijst ook op het belang van voldoende B-vitamines, zoals B12, B6 en B11, om homocysteïne-niveaus te reguleren. “Homocysteïne kan collageen in de bloedvaten beschadigen, wat kan bijdragen aan vaatproblemen,” waarschuwt hij. Het gebruik van smelttabletten met actieve vormen van B12 kan helpen om tekorten aan te vullen en de gezondheid van de bloedvaten te ondersteunen.

Preventieve maatregelen voor een gezond hart

Om aderverkalking te voorkomen, raadt Casper een aantal preventieve maatregelen aan, waaronder het gebruik van visolie, antioxidanten en een combinatie van vitamine D3 en K2. “Deze kleine interventies kunnen mogelijk een aantal jaren aan je leven toevoegen,” aldus Beukema. Het is belangrijk om op tijd met deze maatregelen te beginnen, vooral voor mensen boven de 45 jaar.